Uusi levy ”Luhtahuitti”

PBB julkaisi uuden levynsä ”Luhtahuitti” Pori Jazz 2012 -festivaalin konsertissa 18.7.2012 Porin teatterissa. Levyn solistina soittaa bassoklarinettia porilaislähtöinen Tapani Rinne, ja orkesteria johtaa Juha Järvinen.

‘Luhtahuitti’-CD sisältää valtaosin Tapani Rinteen sävellyksiä, joita ovat sovittaneet big band -kokoonpanolle Iro Haarla ja Arttu Takalo. Lisäksi mukana on PBB:n Arttu Takalolta tilaama uusi teos ”Lord Strange”.

– PBB lähti levyprojektissaan siitä, että meidän ei kannata äänittää uudelleen swing-klassikoita tai muita ikivihreitä. Kannattaa julkaista ja esittää persoonallista ja mielellään uutta materiaalia, jota ei kuule muilta orkestereilta. PBB kirkastaa ohjelmistovalinnoilla omaa taiteellista profiiliaan, totesi PBB:n taiteellinen tuottaja Juha Järvinen.

Tyylillisesti ”Luhtahuitti” on kokonaisuus, jota kutoo kasaan kaikissa kappaleissa solistisessa roolissa oleva Tapani Rinteen bassoklarinetti. Sovitukset ovat ilmavia ja sisältävät paljon dynamiikkavaihteluita. PBB:n laaja instrumenttipaletti puu- ja vaskisoittimissa on monipuolisesti käytössä kappaleiden soitinnuksissa. Rytmiseltä ilmeeltään levy saattaa tuoda mieleen muistumia vaikkapa Pekka Pohjolan sävelkielestä suomalaisen jazz- ja rockmusiikin 70-luvun progressiiviselta kaudelta.

Luhtahuitti on ollut esillä Ylen Jatzofrenian lähetyksissä DJ Bunuelin toimesta 5.8. ja 2.9.2012 ja DJ Markan ohjelmassa 12.8.2012. Jukka Mikkola soitti levyä Avaruusromuissa 16.9.2012. Kaikki toimittajat kiittelivät albumikokonaisuutta.

Harri Uusitorppa toivotti HS:ssä: ‘Onnea neljäkymmentä täyttäneelle ja toimintansa elvyttäneelle Pori Big Bandille sekä varsinkin esimerkilliselle tavalle, jolla se onnitteli itseään. Menneen sijasta se päätti katsoa tulevaisuuteen tilaamalla ohjelmistoonsa uusia kotimaisia sävellyksiä ja sovituksia.’

‘Pori Big Band klingar mer som en symfoniorkester än som ett traditionellt storband. Orkestern spelar återhållsamt och lyhört.’, sade Ole Nerdrum, HBL.

Jouko Kirstilä analysoi ja kiitti Luhtahuittia Jazzrytmeissä.

Porin oma aviisi Satakunnan Kansa oli muita arvioijia kriittisempi. Ilari Tapion mielestä orkesteri ei uskalla päästää itseään irti.

”Luhtahuitti”–CD on myynnissä hyvin varustetuissa musiikkiliikkeissä Rockadillon jakelemana ja PBB:n soittajilla. Sitä saa myös Palmgren-konservatorion kirjastosta, Rautatienpuistokatu 7, 2. kerros, Pori.