HISTORIA

Taustaa

Perinteikäs ison orkesterin rytmimusiikin esittäjä Pori Big Band, PBB, elää dynaamisesti, harjoittelee ja esiintyy jatkuvasti. Orkesteri palasi muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen suomalaisten big band kokoonpanojen loistokkaaseen joukkoon.

Vappuna 2008 tapahtuneen paluunsa jälkeen orkesteri on ottanut tavakseen esiintyä kymmenisen kertaa vuodessa. Näiden esiintymisten sisältö koostuu tilanteen mukaan perinteisestä swing- sekä soul -musiikin klassikoista aina moderneimman jazzin konsertti ja mukana on joko orkesterin omia tai vierailevia solisteja ja kapellimestareita.

Alkuperäinen PBB on perustettu vuonna 1971. Ensimmäisen julkisen konserttinsa PBB soitti tammikuussa 1972 Karhulinnassa yhdessä Porin kaupunginorkesterin kanssa.

PBB:n kapellimestareina on vieraillut vuosien varrella merkittävä joukko koti- ja ulkomaisen big band –musiikin parhaita voimia: esimerkiksi Frank Foster, Raimo Henriksson, Thad Jones, Petri Juutilainen, Esko Linnavalli, Aarno Raninen ja Ossi Runne.

Koulutus tehtäviä ennen ja nyt

Vuosien varrella PBB on ollut merkittävä rytmimusiikin alueellinen kouluttaja. Orkesterin toimintaan on osallistunut neljällä vuosikymmenellä noin 250 soittajaa. Sen riveistä on ponnistanut valtakunnan jazzeliittiin mittava joukko satakuntalaisia puhaltajia: esimerkiksi Sonny Heinilä, Jari Perkiömäki, Jukka Perko, Esa Pietilä, Tapani Rinne ja Antti Sarpila.

Pori Big Bandin taiteellinen tuotantovastuu siirtyi keväällä 2008 Pori Jazz 66 ry:n ja Palmgren-konservatorion tekemän sopimuksen mukaisesti Palmgren-konservatoriolle. Pori Big Band toimii hallinnollisesti itsenäisenä. Juridisena oikeushenkilönä toimii Pori Big Band -yhdistys ry. Palmgren-konservatorio ei anna Pori Big Bandille rahallisia toiminta-avustuksia.

PBB pitää yllä omaa persoonallista profiiliaan ja jatkaa porilaisen ja satakuntalaisen jazzin kunniakkaan lipun kantamista.

Ohjelmistoista ja konserteista

PBB:n nuotisto sisältää kansainvälisestikin merkittäviä helmiä big band –sävellyksistä ja –sovituksista, joita orkesteria johtaneet vierailevat kapellimestarit ovat tarjonneet sen käyttöön.

Pori Big Bandin keikkasetistä löytyy runsaasti swing-kauden klassikoita sekä instrumentaaliversioiksi että laulusolistin kera esitettäviksi sovitettuina.

Täysin omaa profiilia PBB:n mapeissa edustaa kesällä 2012 julkaistun ‘Luhtahuitti’ -CD:n ohjelmisto, jossa solistina on Tapani Rinne, bassoklarinetti. Setti sisältää Tapani Rinteen ja Arttu Takalon sävellyksiä. Sovituksia on kirjoittanut Arttu Takalon lisäksi Iro Haarla. Sovitukset ovat ilmavia ja sisältävät paljon dynamiikkavaihteluita. PBB:n laaja instrumenttipaletti puu- ja vaskisoittimissa on monipuolisesti käytössä kappaleiden soitinnuksissa. Rytmiseltä ilmeeltään levy saattaa tuoda mieleen muistumia vaikkapa Pekka Pohjolan sävelkielestä suomalaisen jazz- ja rockmusiikin 70-luvun progressiiviselta kaudelta.

Harvinaisempaa big band -repertuaaria PBB:n mapeissa edustaa turkkilaisesta musiikista sovitettu Autumn Concert -kokonaisuus ney-huilulle ja big bandille. PBB esitti tilaussovitukset lokakuussa 2010 Kokemäellä ja Porissa Petri Juutilaisen johdolla. Ney-huilun soolo-osuudet soitti Aziz Senol Filiz.

PBB:n solisteina ovat viime aikoina vierailleet laulajat Sami Pitkämö, Janna Hurmerinta ja Tomi Metsäketo.

40-vuotisjuhlakonsertissa 13.11.2011 instrumenttisolisteina vierailivat saksofonisti Jari Perkiömäki, bassoklarinetisti Tapani Rinne sekä klarinetisti Antti Sarpila. He kaikki ovat tuttuja soittajia PBB:n riveistä takavuosilta, ja he ovat nousseet maan eturivin Yrjö-palkituiksi jazzmuusikoiksi.

PBB 40 vuotta

40-vuotisjuhlavuotensa starttina maaliskuussa PBB esitti Ray Bluen (USA) johdolla afro-ohjelmistoa. Vappuna PBB vieraili Pori Sinfoniettan konsertissa, jossa orkesterit esittivät Juha Untalan johdolla Kari Kompan sävellyksiä. Pori Organ -festivaalilla kesäkuussa PBB esitti Petri Juutilaisen johdolla Duke Ellingtonin Sacred Concerts -kokonaisuuden Porin Filharmonisen kuoron kanssa.

Pori Jazz 2011 työllisti orkesteria heinäkuussa, ja marraskuussa orkesteri juhli 40-vuotisjuhliaan konsertissa Porin teatterissa.

PBB:n 40-vuotinen historia oli esillä heinäkuussa Porin kaupunginkirjaston näyttelytilassa.

Porin Sanomat kirjoitti orkesterin historiasta laajasti jazzerikoisnumerossaan 6.7.2011 sivuilla 24-30.

Kaija Huida kirjoitti arvion (SK 15.11.2011) PBB:n 40-vuotisjuhlakonsertista.